Stort intresse blev populärhistorisk bok
En av höstens mest spännande böcker är Från Holmes till Sherlock. Här berättar författaren Mattias Boström mer om den populärhistoriska berättelsen.
Hur skulle du beskriva Från Holmes till Sherlock?
– Från Holmes till Sherlock är ingen vanlig fackbok, utan snarare en bred och levandegjord berättelse om människorna bakom framgången Sherlock Holmes. Den tar sitt avstamp i 1880-talets England då den författande småstadsläkaren Arthur Conan Doyle hittade på sin mästerdetektiv. Och den rör sig på vindlande vägar ända fram till vår tid och skildrar hur en lång rad skickliga män och kvinnor har bidragit för att Sherlock Holmes skulle bli en av världens mest kända fiktiva figurer.
Du räknas som en av Skandinaviens ledande Sherlock Holmes-kännare. Hur och när uppstod intresset för den välkände detektiven?
– Jag blev Sherlock Holmes-tokig i mitten av tonåren, ett sådant där typiskt ungdomsintresse som borde ha gått över efter något år. Men av någon anledning fortsatte jag med det, förmodligen för att jag fick så många vänner världen över. Det var inte bara berättelserna och själva figurerna Holmes och Watson som fångade mig. Det som fascinerade mig mest var att så många forskade om Sherlock Holmes som om han hade varit en levande person. Jag älskade denna kvasiakademiska och lekfulla forskning där man försökte lägga pusselbitar för att förklara de många felaktigheter och inkonsekvenser som Conan Doyle gjort sig skyldig till när han skrivit berättelserna.
Varför ska man läsa Från Holmes till Sherlock?
– Självklart ska man läsa boken om man är intresserad av Sherlock Holmes. Men främst vänder den sig till vanliga läsare som vill ha en saftig biografi eller gillar populärhistoria. Den kräver inga som helst förkunskaper i ämnet. Tvärtom har jag hört bekanta säga att de är sugna på att för första gången läsa Holmeshistorierna efter att ha blivit inspirerade av min bok.
Vad gör du när du inte skriver böcker?
– Jag har jobbat i förlagsbranschen i nästan tjugo år, varav det senaste dryga decenniet som produktionsansvarig här på Piratförlaget. I och med boken har jag fått möjligheten att se den egna arbetsplatsen ur en författares synvinkel – mycket lärorikt och spännande! Även på fritiden har jag sedan 90-talet sysslat med böcker och skrivande på fritiden. Ett tjugotal böcker har jag kommit ut med tidigare, såväl inom humor- och presentboksgenrerna som sudokuböcker. Men inget så omfattande som den här boken. Och frågan är om jag någonsin kommer skriva något lika stort igen. Sedan en månad är jag pappa till en bedårande dotter och jag har verkligen inte haft många stunder över att fundera på annat sedan hon föddes. Över en natt prioriterade jag om i tillvaron – och gillar det.
Hur känns det nu när boken är färdig – och inför höstens utgivning?
– Märkligt nog har jag lyckats lägga boken väldigt mycket bakom mig, kanske inte lanseringsmässigt men väldigt mycket innehållsmässigt. Att jag gjorde de sista redigeringarna i den bara två veckor innan min dotter föddes har nog med den saken att göra… Annars är väl den främsta känslan att jag är väldigt nöjd med resultatet. Och att jag fått ännu mer blodad tand för det där med att skriva böcker. Så vi får se vad jag kan få tid med – mellan blöjbytena – framöver.
>> Från Holmes till Sherlock utkommer 21 augusti. Här kan du läsa mer om boken!