Olivier Truc om Det röda berget
Det röda berget, tredje boken i serien om renpoliserna Nina Hansen och Klemet Nango, av Olivier Truc har precis utkommit på svenska.
Boken utkom 2016 i Frankrike och har där fått fina recensioner – ”En rafflande thriller och fascinerande resa i Lapplands urskogar”, skrev Madame Figaro, ”En polisutredning som bjuder på en stor dos antropologi. Mycket spännande!” skrev Le Telegramme och ”Totalt överraskande, spännande och dessutom stundvis poetiskt skriven”, skrev Le Magazine Littéraire.
Vi ställde fem frågor till Olivier Truc om nya boken!
Helt kort, vad handlar Det röda berget om?
Det röda berget handlar om ett skelett som hittas vid Rödfjället i Jämtland och Härjedalen. Samtidigt pågår en rättegång i Högsta domstolen i Stockholm om en marktvist mellan renägare och skogsägare från samma område. Identifikationen av de mänskliga kvarlevorna kan bli avgörande. Men man märker snart att många andra intressen står på spel.
Och för nya läsare – vilka är Nina Hansen och Klemet Nango?
Nina och Klemet är två poliser som tillhör Renpolisen, eller Reinpolitiet som man säger på norska. En speciell grupp inom Polisen som jobbar med konflikter med koppling till renskötseln. Nina är en ung nyutexaminerad polis som kommer från södra Norge och börjar sin karriär i norra Skandinavien där hon aldrig har varit förut. Nina försöker komma närmare sin far som hon återförenades med i förra boken. Klemet är en äldre polis som kämpar med sin identitet. Hans pappa är en norsk same medan hans mamma är svensk. Han vill helst ha lugn och ro men utsätts ständigt för nya utmaningar, särskilt i den här boken där han konfronteras med mörka sanningar.
Boken utkom i Frankrike hösten 2016 – hur har den tagits emot där?
Hela serien har en trogen läsarskara i Frankrike och Det röda berget har fått mycket positiv kritik av såväl stora tidningar, som bloggare och läsare som jag får träffa på mina många resor i Frankrike. Det som känns extra kul är att många tycker att Det röda berget är den bästa boken hittills i serien.
Vilken är den stora skillnaden att ge ut en bok i Frankrike och i Sverige?
Den stora skillnaden, för mig i alla fall, är att det är så många bokevenemang i Frankrike. Jag blir inbjuden hela tiden, vilket är väldigt kul, även om man tyvärr inte kan tacka ja till allt. Det är inbjudningar till tiotals bokfestivaler med mycket folk, bokhandlar, bibliotek, skolor. Jag har varit på besök i fängelser också. Det är mycket lugnare i Sverige…
Vad skriver du just nu?
Jag skriver en historisk roman som utspelar sig på 1600-talet, delvis i Lappland. Jag kom på idén när jag började göra research för Fyrtio dagar utan skugga för tio år sedan. Huvudkaraktären är en fransk kartograf från Baskien som dras till Sverige där han mot sin vilja blir en del av koloniseringen av Lappland.
Olivier Truc är fransk journalist bosatt i Stockholm. Hans debutroman Fyrtio dagar utan skugga nominerades till Svenska Deckarakademins pris för bästa översatta kriminalroman.