Monikas jul i nya kläder
Kokboken Monikas jul blev en stor försäljningshit i julhandeln 2009. I år kommer en nyutgåva av boken. Innehållet är detsamma – 180 lättlagade recept på allt som hör julen till – men formen skiljer sig. Nu ska du titta efter en bok med vita pärmar och mjuka band.
Varför ny förpackning, Monika?
– Så populär som boken var förra året så kände vi att den inte var färdigsåld. Och vi ville göra en ny variant, det här känns nästa som en ny bok. På årets Bokmässa var det faktiskt många som redan har boken som även ville ha den här nya. Och många är förtjusta i det här med mjuka pärmar, i köket eller på landet där de kanske firar jul. Den här boken kommer ha ett helt nytt liv. Och så blir det jul varje år så jag skulle vilja säga många liv.
Har du själv haft stor inverkan på bokens form?
– Ja, så har det nog alltid varit med mina böcker, jag lägger mig i allt, säger Monika och skrattar. Men oftast är det min idé från början. Jag vill att det ska var vackert och då spelar även bokens utsida roll. Det är jätteviktigt att boken andas Monika. Men så har jag också ett stort intresse för färg och form. Jag är lika intresserad av det som själva matlagningen.
Hur stor roll spelar bokens omslag?
– Stor! Det är ju så du säljer boken. Det blir svårare och svårare att hitta omslag som fångar läsaren, i dag är nästan allt gjort – även med kokböcker. Så var det inte när jag började precis… Men bokens layout och bilder är också jätteviktiga.
Boken blev en hejdundrans försäljningssuccé förr året, varför det tror du?
– Eftersom att alla har en relation till julen så är det svårt att lyckas, men många verkar hålla med mig om att det är så här julen ser ut. Boken förmedlar rätt känsla. Och så är boken komplett, det här är inte bara godis eller julbord, utan innehåller allt som har med julen att göra.
Vilket är det viktigaste familjereceptet för dig i boken?
– Mina jular är fyllda av fantastiska minnen. Maten var väldigt central. Jag har förenklat många av dem, men jag kan inte vara utan revbenspjällen, krämiga sillar är jag tokig i. I all matlagning har jag försökt förenkla för att dagens liv kräver det.
Monika svarar:
Köttbullar eller revbenspjäll?
Revbenspjäll!
Knäckebröd eller julvört?
Julvört
Sill eller ål? Sill.
Av etiska skäl vill jag inte servera ål längre trots att det är väldigt gott.
Röd eller vit glögg?
Vit. När man gör egen glögg blir den vita godare. Och så är den lite snyggare!