Läs snabbare – expertens bästa råd
Tre dagar kvar till bokcirkeln och boken ligger oöppnad på nattduksbordet. Undvik panik – lär dig snabbläsning. Du kan fördubbla din läshastighet på en timma.
Sträckläs inte. Det är det första och viktigaste rådet, enligt Mats Eneroth, expert på lästeknik, minnestekniker och ”speedreading”.
Det låter bakvänt om man har bråttom. Hur menar du?
– Många vill gärna börja läsa boken från sida ett, men om du har ont om tid ska du istället börja bläddra lite i boken. Du kanske stannar lite och läser på varannan, var tredje sida. Letar efter namn, försöker förstå helheten.
Genomsnittssvensken läser 250 ord per minut i skönlitterära böcker och enklare facklitteratur. Grovt räknat tar det då omkring 640 minuter att läsa en normallång bok. Enligt Mats Eneroth finns det ett antal bromsar i oss människor som gör läsningen ineffektiv.
– Många av de här bromsarna uppstår i låg- och mellanstadiet och följer med oss resten av livet. Efter 16 års ålder förändras inte vår läshastighet, om vi inte tar ett aktivt beslut och börjar träna, säger han.
För det går att lära sig läsa snabbare. Det är varken krångligt eller särskilt tidskrävande.
– Många kan komma upp i 1000 ord per minut med lite träning. Jag lyckades själv gå från 180 ord per minut till 1200 när jag började. Jag är ofta ute och föreläser och efter en dag läser hälften av deltagarna dubbelt så snabbt.
Så du menar att det egentligen inte finns några ”slow readers”, att det bara handlar om teknik?
– Det är 17 centra i hjärnan som är inblandade i läsning så det är klart att det finns faktorer som gör att vissa läser långsammare än andra. Man kan också ha synfel eller vara dyslektiker. Men jag hävdar att vilken normalbegåvad person som helst kan förbättra sig betydligt. Lägg 15-20 lästimmar under en period, då skapar du ett vanemönster med den nya lästekniken.
Kan även en dyslektiker lära sig metoden?
– Absolut. De fastnar inte på detaljer, som de ofta gjort tidigare, utan förstår vad det är de behöver läsa för att lära sig eller förstå en handling.
Gäller det alla åldrar också? Det spelar ingen roll om man läst på sitt gamla sätt i 30, 40, 50 år?
– Nej, alla kan lära sig, oavsett ålder.
De flesta av oss gör flera grundläggande fel när vi läser. Många tror till exempel att man förstår mer om man läser långsamt. Det är en vanlig missuppfattning, enligt Mats Eneroth.
– När man läser långsamt kan man tappa koncentrationen. Tankarna kan börja vandra iväg för att höger hjärnhalva har för tråkigt. Det är den del av hjärnan där vi har fantasi och helhet, halvan som vill ha roligt. Försök att läsa lite fortare, då är höger hjärnhalva med och ger förståelse. Det är som att köra bil. När du kör fort är du mer fokuserad och koncentrerad och kör bättre. När du läser långsamt vill hjärnan göra annat, du kanske börjar titta på något annat eller fundera på vad du ska äta till middag. Sådana detaljer sitter i vänster hjärnhalva.
En annan missuppfattning är att man måste läsa varje ord. I själva verket räcker det med nyckelorden för att snappa upp handlingen. Man räknar med att cirka 20 procent av orden i en bok är nyckelord.
– Våga scanna avsnitten och stryka stenhårt i transportsträckorna om du har riktig tidsnöd. Men det är ju självklart inte det bästa och trevligaste sättet att läsa en skönlitterär bok.
Att hoppa tillbaka i texten är också vanligt – och tidskrävande. Frågan ”Vad var det jag läste egentligen?” sinkar tempot, trots att vi egentligen redan förstått sammanhanget och hur handlingen rör sig framåt. Ögat kan också ha problem att hitta en ny rad.
– Det kan vara svårt för ögat att se var en ny rad börjar. Det tappar man mycket tid på. Då är det bättre att gå vidare där ögat fastnar, säger Mats Eneroth.
Vilken typ av bok är svårast att läsa snabbt?
– Riktigt tung prosa med mycket tankegångar som man måste fördjupa sig. I de fallen är det ju också ganska orättvist mot författaren som har lagt ned möda på språk och formuleringar.
Mats Eneroths 7 bästa tips för snabbare läsning inför bokcirkeln:
1. Stanna inte vid varje ord. Ju fler fixeringar, desto längre lästid.
2. Ta en överstrykningspenna eller en vanlig penna och börja göra noteringar. Skriv ner frågor, utropstecken eller partier i boken som du vill diskutera.
3. Ljuda inte. Du behöver inte upprepa orden för dig själv i huvudet för att förstå.
4. Tvinga dig själv att läsa lite snabbare. Då behåller du koncentrationen och förstår mer.
5. Gå inte tillbaka och läs om, även om du inte tycker att du förstått allt. Det räcker oftast med att du sett nyckelorden för att förstå ett sammanhang.
6. Lägg bort boken och gör något annat en timme. Då tillgodoser sig hjärnan informationen bättre och kan fördjupa och få ihop en story när du börjar läsa igen.
7. Scanna varje kapitel och hoppa över det oviktiga för handlingen. Gör en markering vid ett eventuellt stycke du inte förstår och ta med det som en fråga till bokklubben!
Tre kända personers läshastigheter
Olof Palme: 1200 ord per minut. Är den person i Sverige som läst in juridikstudier snabbast, två och ett halvt år istället för fyra.
John F. Kennedy: 3000 ord per minut, trots att han var dyslektiker.
Sven Stolpe: 1500 ord per minut.